Eeneiige tweelingen hebben me altijd geboeid. Vooral het bijzondere in de connectie onderling. Dat is moeilijk te omschrijven, zelfs voor de eeneiige tweelingen zelf. Het is vooral een heel bijzonder gevoel. Voor deze fotoserie heb ik vijf eeneiige tweelingen op de foto gezet. Een portretfoto van hen samen en daaronder wat hen samen bindt of wat ze graag samen doen. Om het persoonlijk te maken, heb ik ze ook vragen gesteld waar ze beiden antwoord op hebben gegeven (of hun moeder). 

Dit zijn Thijs & Rinze.

Het allerleukste vinden we het dat we elkaars maatje zijn. We zijn nooit alleen. Het liefst rommelen we lekker samen en het liefst buiten. 

We doen soms wel ons eigen ding, maar juist omdat de ander in de buurt is voelen we ons happy. 

Onze karakters zijn wel verschillend. En dat is ook belangrijk om te weten. We worden namelijk vaak vergeleken met elkaar, maar we zijn natuurlijk wel allebei een eigen individu. Thijs neemt vaak het initiatief, uit zich sneller, heeft iets meer lef en neemt vaker de leiding. Rinze overdenkt meer, kijkt de kat iets vaker uit de boom en ‘leunt’ meer op zijn broer. 

Wat er tussen ons is, is speciaal. Mijn moeder weet ook niet zo goed hoe ze dat moet omschrijven. Maar ze weet wel dat het iets heel speciaals is wat we samen hebben. Dat valt natuurlijk ook niet te omschrijven. In ieder geval hebben we van jongs af aan echt ons eigen taaltje: onbegrijpelijk gebrabbel, waar we samen toch echt vreselijke lol om hadden.

Elkaar aanvoelen zonder woorden is bijvoorbeeld al zo bijzonder.

Dit zijn Lynn & Julia.

We vinden het superleuk om samen spelletjes te doen, te kletsen en grapjes te maken. Soms doen we iets wat de één leuk vindt en soms iets wat de ander leuk vindt. Maar we doen sowieso alles heel graag samen. 

We vinden elkaars grapjes het leukst. En we zijn trots op elkaar omdat we zo goed kunnen rekenen. 

Het grootste verschil tussen ons is dat Julia wat meer ijdel is. Ze houdt van nagellak en gaat nooit de deur uit zonder lippenstift. Klopt, zegt Julia. Lynn heeft een ander gezicht. 

We zijn blij dat we altijd samen zijn vanaf dat we baby waren. We hebben altijd een speelmaatje. Maar voor ons is dat heel gewoon en we zijn het gewend. 

We gunnen elkaar een hoop, bijvoorbeeld om op een olifant te rijden. Dat lijkt ons geweldig. 

We hopen dat we altijd beste vriendinnen zullen zijn en blijven. 

Dit zijn Dineke & Rineke.

Sowieso zitten we altijd in dezelfde levensfase, dat is fijn. De afgelopen vijf jaar is ons leven erg veranderd doordat we allebei moeder zijn geworden. Dat is mooi om te kunnen delen en te bespreken. Maar juist even zonder kinderen en mannen een wijntje drinken onder de veranda of lekker shoppen of op de paarden een buitenrit maken is wel heel gezellig. 

Rineke heeft enorme humor en je kunt vreselijk om haar lachen. Daarnaast heeft ze een meer creatieve manier van dingen oplossen. Vooral hoe Rineke met kinderen omgaat is soms leerzaam voor Dineke. Hoe direct en eerlijk ze daarin is. Ze zal het ook gewoon zeggen wanneer haar iets dwars zit. Dineke is heel eerlijk en vastberaden, mooie eigenschappen. 

Beiden waarderen in elkaar het grote doorzettingsvermogen. Wat Dineke heeft bereikt in haar leven heeft alles te maken met dat doorzettingsvermogen. En toen Rineke na haar ongeluk weer voor het eerst ging paardrijden, na maanden herstel en zelfs een galop waagde was Dineke vervult met trots. Doelgericht en vol wilskracht komt ze waar ze heen wil. 

We uiten ons anders, maar in de kern zijn we hetzelfde, geeft Dineke aan. Rineke ziet wel verschil in karakters. Dineke piekert iets meer en houdt van vaste regelmaat en structuur en Rineke is iets directer en open minded. 

We weten niet beter dan dat we samen waren. Het is iets bijzonders om samen op te groeien. Er is altijd iemand die dichtbij staat en er onvoorwaardelijk is. De keerzijde was soms dat we vergeleken werden met elkaar en onbedoeld wordt het dan een soort wedijver. We zijn gewoon allebei een individu met een tweelingzus. Dit heeft soms ook wel onzeker gemaakt en sporen achter gelaten. Sinds we getrouwd zijn en ons eigen werk en leven hebben is dat gelukkig minder aan de orde. Voelt ook fijner. 

Beiden gunnen we elkaar het allerbeste en allermooiste, maar als Dineke heel specifiek mag zijn gunt ze Rineke ooit weer een mooi paard waardoor ze weer met haar grootste hobby bezig kan zijn. 

Voor de toekomst hopen we beiden dat het zo blijft zoals het is. Het is fijn en goed zo. Maar een avondje sanadôme moeten we wel ff plannen hoor!

Dit zijn Brenda & Anouk.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat we samen doen, al zijn het de simpelste dingen. Als we maar bij elkaar zijn. Bij elkaar kunnen zijn en niets bijzonders hoeven doen vind je niet snel bij iemand. Samen zwemmen is natuurlijk ook leuk. Maar samen een dag werken voor de webshop is ook fijn. We begrijpen elkaar goed en delen dezelfde humor. We hebben zelfspot, maar durven ook grappen over elkaar te maken. Dat kan alleen als je heel dicht bij elkaar staat en dat is mooi.  

Brenda waardeert het meest in Anouk dat ze er altijd voor haar is. Anouk waardeert het doorzettingsvermogen van Brenda en haar humor en zorgzaamheid.

Brenda is het meest trots op het feit dat Anouk zo stoer is. Ze staat haar mannetje en vraagt eigenlijk nooit om hulp. Eigenlijk zou ze dat soms meer mogen doen. Ze bikkelt maar door. Anouk is heel trots op het feit dat Brenda weet wat ze wil en daar ook hard voor werkt. Dat doorzettingsvermogen van Brenda maakt dat ze in staat is om veel te bereiken. 

Qua verschillen is Anouk wat meer kritisch op zichzelf of afwachtend of het echt wel uitpakt zoals ze hebben bedacht. Brenda is sneller ongeremd blij met kleine successen. Ook is ze wat impulsiever. Anouk ziet eerst nog wat dingen die lastig zijn of beren op de weg. Verder houdt Brenda van de zomer en Anouk van de winter. 

Het mooie van samen opgroeien is dat we altijd elkaar als maatje hebben. Als je jonger bent, wil je ook wel eens graag anders zijn als de ander. Je eigen identiteit hebben. Maar nu we ouder zijn zien we pas echt wat een geschenk het is om met iemand op de wereld te komen die er altijd voor je is. De band is onvoorwaardelijk en dat is heel bijzonder. We gunnen het iedereen om samen op te groeien. Samen kennen we elkaar door en door. 

We gunnen elkaar alles. Brenda gunt Anouk iets meer rust en dat ze wat vaker hulp vraagt, of hulp accepteert. Anouk gunt Brenda dat ze haar weg vindt naar de dingen die haar gelukkig maken. 

Voor de toekomst hopen we vooral op gezondheid en dat we lang samen leven. Ook zou het te gek zijn als we volledig in onze webwinkel zouden kunnen werken vanuit een mooie loods ergens. Mocht het zo lopen dat we langer leven als onze mannen, dan gaan we samenwonen. Lijkt ons geweldig. 

Dit zijn Corine & Hermine.

Samen vrije tijd doorbrengen is wat we het liefst doen. Op vakantie gaan, samen fietsen, gezamenlijke familie of vrienden ontmoeten en samen een wijntje drinken. We  bespreken ondertussen allerlei zaken die ons bezighouden en we werken allebei in het onderwijs.

Corine waardeert het ondernemende, sociale en pro-actieve in Hermine. En Hermine bewondert het feit dat Corine heel ontspannen is. Mensen voelen zich snel op hun gemak bij haar. Maar ook straalt ze deze ontspanning uit op de kinderen aan wie ze les geeft. 

Corine is het meest trots op het ondernemende karakter van Hermine. Ze gaat graag allerlei uitdagingen aan. Hermine is trots dat Corine alles goed op orde heeft. Ook kan ze mensen onvoorwaardelijk helpen en ze heeft veel geduld. 

Qua verschillen is Hermine wat ondernemender. Zij regelt sneller dingen. Ze is wat kritischer en durft sneller feedback te geven. Corine heeft weer wat meer discipline. 

Om samen op te groeien was heel leuk. Fijn dat we alles konden bespreken omdat we hetzelfde meemaakten. Altijd een vriendin om je heen hebben met wie je dingen kan ondernemen. We deden ook wel vaak wedstrijdjes. Als we nu terugkijken waarderen we het nu meer als toen we jong waren, omdat we het zo gewoon vonden om samen op te groeien. Zo vanzelfsprekend. Maar het is heel bijzonder. 

Corine gunt Hermine dat ze blijft zoals ze is. Lekker ondernemend, optimistisch, gezond en sportief. En Hermine hoopt dat het Corine lukt om te stoppen met roken. 

Voor de toekomst hopen we dat we lang samen gezond blijven en goed contact blijven houden en dat we veel gezellige dingen kunnen blijven doen.