https://www.linkedin.com/in/anne-van-der-kaaden-45046b1b/

Hier een boekrecensie. Niet omdat het moet of omdat het me gevraagd is, maar gewoon omdat ik het moedig vind als je in al je kwetsbaarheid in de openbaarheid komt met je levensverhaal. En juist dat mag omarmd en ondersteunt worden, vind ik.

Dit is Anne. Anne van der Kaaden zat bij mij in de klas op de middelbare school. We zijn van dezelfde leeftijd. Zij was lang en blond en ik vond haar altijd iets krachtigs hebben. Ze trapte lol en kon ook heel serieus zijn, maar het was altijd levendig in de buurt van Anne. Ze was ook altijd enorm creatief en met het vak tekenen kon ik er lang naar kijken.

Wat teveel mensen niet van Anne wisten, en ik ook niet, was dat ze in een vreselijk ingewikkelde thuissituatie verkeerde. Een kluwengezin, zo bleek. En Anne had naast school, een hele andere wereld waar ze in verkeerde…

Nu is Anne in de veertig en heeft ze de moed gevonden om de weg te zoeken naar bevrijding en de wil om echt te gaan vinden wie ze zelf is en mag zijn. Ze schreef alles op in een boek. Op de foto zie je haar eerste exemplaar.

Omstandigheden vormen je, maar Anne ontdekte dat je altijd zelf bepaalt hoe je met omstandigheden omgaat. Dat gaat niet vanzelf, en het blijft een proces, maar het begint met willen!

Intrigerend boek, een waargebeurd levensverhaal. En in elke regel de ontwikkeling van Anne. Ook erg interessant voor hulpverleners, want je proeft in dit boek dat het soms ondoenlijk is om echt de vinger op de zere plek te leggen en te doen wat nodig is.